SaunaGids forum index
Alles over de sauna
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistreerRegistreer  ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen 
SaunaGids forum index Naar SaunaGids Website SaunaGids forum index

NSV in de clinch met Dutch Wellness over domeinnamen

 
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie    SaunaGids forum index -> Nieuws
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
kevin8
Master of Sauna


Geregistreerd op: 15-3-2006
Berichten: 1403
Woonplaats: Nijmegen

BerichtGeplaatst: Do Nov 21, 2013 5:52 pm    Onderwerp: NSV in de clinch met Dutch Wellness over domeinnamen Reageer met quote

Het rommelt al enige tijd in de wellnessbranche over een 2-tal domeinnamen.
De Nederlandse Saunavereniging ligt in de clinch met 'Dutch Wellness' over de domeinnamen 'sauna.nl' en 'thermen.nl'.

Quote:
Dinsdag 12 november 2013 - IEF 13222
Onduidelijkheid over beschikkingsbevoegdheid bij verkoop domeinnamen

Rechtbank Overijssel 29 oktober 2013, ECLI:NL:RBOVE:2013:2463 (Nederlandse Saunavereniging tegen Dutch Welness)
Domeinnaam. Goede trouw. Derdenbescherming 3:36, 86 en 88 BW. A, destijds bestuurder van NSV, heeft de domeinnamen sauna.nl en thermen.nl geregistreerd. Als houder stond vermeld "Vakorg. Sauna Bedrijven Nederland Nieuwe Deventerweg 46 8014AH Zwolle". De Vakorg. Sauna Bedrijven Nederland bestaat niet en op het genoemde adres is NSV gevestigd (geweest). NSV heeft de facturen betaald en de domeinnamen gebruikt. Er is in 2009 een wijziging van registratie van de domeinnamen geweest en A heeft daarna de domeinnamen verkocht aan Dutch Wellness.

Het NSV vordert de overdracht van de domeinnamen terug aan NSV. De vraag is of Dutch Wellness rechthebbende is geworden van de domeinnamen. De NSV stelt dat A niet beschikkingsbevoegd was de domeinnamen te verkopen, nu NSV houder was. Dutch Wellness stelt dat bij de wijziging van registratie A houder was geworden en dus beschikkingsbevoegd. De rechtbank geeft NSV de bewijsopdracht dat de domeinnamen ten tijde van de koopovereenkomst aan haar toebehoorden.Bewijst NSV dat zij ten tijde van de koopovereenkomst rechthebbende was, dan doet Dutch Wellness een beroep op de goede trouw. Het beroep op artikel 3:36 BW faalt nu zij geen beroep heeft gedaan op verklaringen en gedragingen van NSV omtrent de koopovereenkomst. Artikel 3:86 biedt geen soelaas nu een domeinnaam niet te kwalificeren is als een roerende zaak, niet-registergoed of recht aan toonder of order. Ook artikel 3:88 BW is niet van toepassing, immers is daarvoor ongeldigheid van vroegere overdracht vereist, die niet het gevolg was van onbevoegdheid van NSV. De rechtbank plaatst de zaak weer op de rol.

Beoordeling
4.3 Het beroep op goede trouw / derdenbescherming
4.3.1. Voor het geval dat komt vast te staan dat NSV ten tijde van de koopovereenkomst rechthebbende was ten aanzien van de domeinnamen, heeft Dutch Wellness zich op het standpunt gesteld dat zij te goeder trouw is geweest bij de aankoop van de domeinnamen. Dutch Wellness heeft daarbij niet expliciet aangegeven op welke derdenbeschermingsbepaling zij een beroep doet. De rechtbank zal onderzoeken of Dutch Wellness een geslaagd beroep kan doen op de artikelen 3:36, 86 en 88 Burgerlijk Wetboek (BW).NSV heeft betwist dat Dutch Wellness te goeder trouw was bij de aankoop van de domeinnamen.

4.3.2. Artikel 3:36 bepaalt, voor zover van belang:
ďTegen hem die als derde op grond van een verklaring of gedraging, overeenkomstig de zin die hij daaraan onder de gegeven omstandigheden redelijkerwijze mocht toekennen, het ontstaan, bestaan of tenietgaan van een bepaalde rechtsbetrekking heeft aangenomen en in redelijk vertrouwen op de juistheid van die veronderstelling heeft gehandeld, kan door degene om wiens verklaring of gedraging het gaat, met betrekking tot deze handeling op de onjuistheid geen beroep worde gedaan.Ē
Dutch Wellness heeft aan haar beroep op derdenbescherming ten grondslag gelegd dat zij geen reden had te twijfelen aan - samengevat - de verklaringen en gedragingen van [A], waaronder de registratie bij het SIDN. Zij heeft geen beroep gedaan op verklaringen en gedragingen van NSV, zodat een beroep op artikel 3:36 BW faalt.

4.4. Artikel 3:86 kent derdenbescherming toe aan degenen die bij de verkrijging, anders dan om niet, van ďeen roerende zaak, niet-registergoed of een recht aan toonder of orderĒ te goeder trouw is geweest. Een recht op een domeinnaam valt niet als zodanig te kwalificeren, zodat een beroep op dit artikel eveneens faalt.

4.5.Voor een geslaagd beroep op artikel 3:88 BW, dat onder andere betrekking heeft op rechten op naam, zoals het recht op een domeinnaam, gelden twee vereisten:
de verkrijger dient te goeder trouw te zijn;
de onbevoegdheid moet voortvloeien uit de ongeldigheid van een vroegere overdracht, die niet het gevolg is van onbevoegdheid van de toenmalige vervreemder.
De ratio van het tweede vereiste is dat de wetgever bescherming van de verkrijger ten koste van de oorspronkelijk rechthebbende slechts gerechtvaardigd acht, indien deze rechthebbende zelf door een ongeldige overdracht de schijn van beschikkingsonbevoegdheid in het leven heeft geroepen (Ďtoedoen-beginselí).

4.5.1.Ook indien veronderstellenderwijze ervan zou worden uitgegaan dat Dutch Wellness te goeder trouw is geweest bij de koop van de domeinnamen, faalt - in verband met het tweede vereiste - een beroep op dit artikel.
Door Dutch Wellness - op wie de stelplicht en bij gemotiveerde betwisting de bewijslast rust ter zake van de feiten en omstandigheden die een beroep op artikel 3:88 eerste lid BW rechtvaardigen - is niet het standpunt betrokken dat de onbevoegdheid van [A] voortvloeit uit de ongeldigheid van een vroegere overdracht die niet het gevolg was van onbevoegdheid van NSV. Evenmin geven de door NSV betrokken stellingen of de door partijen in het geding gebrachte stukken aanleiding voor die conclusie.Indien NSV slaagt in het leveren van het haar opgedragen bewijs, dan leidt dat tot de conclusie dat, hoewel NSV rechthebbende op de domeinnamen was, [A] eigenmachtig en niet handelende namens NSV, zich als houder van de domeinnamen heeft laten registreren en vervolgens de domeinnamen heeft verkocht. In dergelijke gevallen faalt een beroep dit artikel.

4.5.2. Het beroep van Dutch Wellness op voormelde derdenbeschermingsbepalingen faalt derhalve.

Bron: IE-Forum.nl
Kort gezegd komt het geschil neer op het volgende: Een toenmalige medebestuurder van de Nederlandse Sauna Vereniging (NSV) heeft in het verleden de 2 internetdomeinnamen/adressen "sauna.nl" en "thermen.nl" geregistreerd op het adres van de NSV, onder zijn naam en met de niet bestaande handelsnaam "Vakorg. Sauna Bedrijven Nederland". Dit terwijl de andere bestuurders en de NSV dachten eigenaar te zijn van deze domeinnamen. De NSV betaalde ook alle facturen en gebruikte ook die 2 domeinnamen/internetadressen. En nu heeft die vroegere medebestuurder gemeend om die 2 domeinnamen te moeten verkopen aan Dutch Wellness, zonder medeweten van de NSV. En daar ligt dus het geschil.


Nu weet ik niet beter dan dat Roel Kamps, voorzitter is (of was) van de NSV.
Dus ik ga ervan uit dat ik hier nog wel meer over te horen krijg, misschien volgende week al.
Wink


Laatst aangepast door kevin8 op Vr Nov 22, 2013 1:50 pm, in totaal 1 keer bewerkt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Bigfoot
Site Admin


Geregistreerd op: 28-8-2009
Berichten: 452
Woonplaats: Baarn

BerichtGeplaatst: Vr Nov 22, 2013 9:56 am    Onderwerp: Reageer met quote

Een samenvatting zou wel handig zijn, Kevin, dit soort juridische teksten lezen niet echt makkelijk.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
kevin8
Master of Sauna


Geregistreerd op: 15-3-2006
Berichten: 1403
Woonplaats: Nijmegen

BerichtGeplaatst: Vr Nov 22, 2013 1:31 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Sorry. Later bedacht ik me ook dat het handiger zou zijn geweest om ook een kleine samenvatting toe te voegen. Wat ik dus nu ook zal doen.
Wink
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Bigfoot
Site Admin


Geregistreerd op: 28-8-2009
Berichten: 452
Woonplaats: Baarn

BerichtGeplaatst: Vr Nov 22, 2013 3:48 pm    Onderwerp: Re: NSV in de clinch met Dutch Wellness over domeinnamen Reageer met quote

kevin8 schreef:


Kort gezegd komt het geschil neer op het volgende: Een toenmalige medebestuurder van de Nederlandse Sauna Vereniging (NSV) heeft in het verleden de 2 internetdomeinnamen/adressen "sauna.nl" en "thermen.nl" geregistreerd op het adres van de NSV, onder zijn naam en met de niet bestaande handelsnaam "Vakorg. Sauna Bedrijven Nederland". Dit terwijl de andere bestuurders en de NSV dachten eigenaar te zijn van deze domeinnamen. De NSV betaalde ook alle facturen en gebruikte ook die 2 domeinnamen/internetadressen. En nu heeft die vroegere medebestuurder gemeend om die 2 domeinnamen te moeten verkopen aan Dutch Wellness, zonder medeweten van de NSV. En daar ligt dus het geschil.Klinkt als een gemene streek van die man!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Han
Site Admin


Geregistreerd op: 17-10-2004
Berichten: 1078

BerichtGeplaatst: Zo Nov 24, 2013 10:39 am    Onderwerp: Reageer met quote

Wie is die vroegere medebestuurder dan?
_________________
Saunacultuur: maak Nederland badkledingvrij!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
whulsbergen
Jaarkaart


Geregistreerd op: 20-4-2009
Berichten: 338

BerichtGeplaatst: Ma Nov 25, 2013 7:02 am    Onderwerp: Reageer met quote

Kunnen ze niet beter gewoon eens aan het werk gaan?

Het saunalandschap is heftig in beweging, en op de website http://www.saunaenwellnessnederland.nl is het meest recente nieuws op de voorpagina uit 2012(!)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
kevin8
Master of Sauna


Geregistreerd op: 15-3-2006
Berichten: 1403
Woonplaats: Nijmegen

BerichtGeplaatst: Vr Feb 07, 2014 8:26 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Gisteren weer wat gehoord hierover. Bestuurders van de toenmalige NSV (kort daarna volgens mij opgegaan in Sauna en Wellness Nederland) hadden die 2 domeinnamen verkocht aan..."De Zwaluwhoeve", toen nog van de beide Harolds. Die zaak hierover is toen aangezwengeld door Gert van der Steen/De Veluwse Bron. Wel, wie heeft er afgelopen jaar De Zwaluwhoeve overgenomen? Juist, de Veluwse Bron/Gert van der Steen en dus is er nu, op papier, een juridische zaak van Gert van der Steen/Veluwse Bron tegen zichzelf. En die zaak zal dus nu wel stilletjes worden afgeblazen denk ik zo.
Razz
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Han
Site Admin


Geregistreerd op: 17-10-2004
Berichten: 1078

BerichtGeplaatst: Vr Feb 07, 2014 9:08 pm    Onderwerp: Reageer met quote

kevin8 schreef:
Gisteren weer wat gehoord hierover. Bestuurders van de toenmalige NSV (kort daarna volgens mij opgegaan in Sauna en Wellness Nederland) hadden die 2 domeinnamen verkocht aan..."De Zwaluwhoeve", toen nog van de beide Harolds. Die zaak hierover is toen aangezwengeld door Gert van der Steen/De Veluwse Bron. Wel, wie heeft er afgelopen jaar De Zwaluwhoeve overgenomen? Juist, de Veluwse Bron/Gert van der Steen en dus is er nu, op papier, een juridische zaak van Gert van der Steen/Veluwse Bron tegen zichzelf. En die zaak zal dus nu wel stilletjes worden afgeblazen denk ik zo.
Razz


Het kan ook zijn dat de domeinnamen nog steeds eigendom zijn van de heren Van Panhuis en Lankhorst. Deze namen staan immers los van de Zwaluwhoeve.
De domeinnaam Zwaluwhoeve.nl zal wel overgedragen zijn.

Edit:
Even opgezocht.
Sauna.nl en Thermen.nl zijn op 25-10-2013 op naam gezet van IWR. (Gert vd Steen)
Zwaluwhoeve.nl veel later op 3-12-2013.
_________________
Saunacultuur: maak Nederland badkledingvrij!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
kevin8
Master of Sauna


Geregistreerd op: 15-3-2006
Berichten: 1403
Woonplaats: Nijmegen

BerichtGeplaatst: Zo Feb 09, 2014 2:37 pm    Onderwerp: Reageer met quote

@Han: Nog bedankt voor het natrekken van de huidige registraties omtrent sauna.nl en thermen.nl. Die berichtgeving van mij had ook vooral betrekking op vorig jaar en dan vooral het eerste deel van 2013.
Wink
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie    SaunaGids forum index -> Nieuws Tijden zijn in GMT
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group